
Diari de reflexió
En aquesta primera entrada en el diari del blog us venim a explicar el que hem realitzat per les dues primeres entregues.
Vam començar per escollir un dels temes que es duen a terme durant el curs en algun dels cicles de primària i vam començar a donar-li forma al nostre blog. Nosaltres vam triar el tema d’ "Els tipus de paisatges: elements naturals i humanitzats” relacionat amb els ODS 13, 14 i 15 que tracten sobre la lluita contra el canvi climàtic/ajuda pel clima, la vida submarina i la vida d’ecosistemes terrestres.
Un cop escollit el tema vam començar amb la creació del blog i vam començar per posar-hi una introducció, afegint’hi l’objectiu principal de la creació d’aquest.
Pel que fa a l’organització i realització de les tasques, quedem tots els membres de l’equip de manera virtual i ho anem fent tot de manera conjunta perquè així entre totes ens surten més idees i cadascuna va aportant coses noves. D’aquesta manera, quedem un cop de setmana per fer les feines que ens encarreguen, per anar dissenyant el nostre blog de manera que s’entengui tot bé, estigui tot ben organitzat, sigui divertit i visual perquè els nens tinguin ganes d’utilitzar-lo.
16/11/2020
Hem creat un storytelling sobre els diferents tipus de paisatges (naturals i humanitzats) relacionant-los amb tres Objectius de Sostenibilitat molt importants, aquests són els ODS 13, 14 i 15.
El ODS 13 fa referència a la lluita contra el canvi climàtic, el ODS 14 a la vida submarina i, per últim, l’ODS 15 es basa en l’ecosistema terrestre.
Per crear el nostre storytelling amb tota aquesta informació vam elaborar una historia en forma de conte, per tal que sigui més entenedor i senzill per els nens i nenes de cicle mitjà.
21/11/2020
Després de plantejar diferents opcions per fer l’activitat de les idees prèvies ens ha semblat molt útil el Kahoot per formular preguntes bàsiques als alumnes i, d’aquesta manera, veure a quin nivell es troba el grup classe en general. A més a més, hem pensat que seria oportú per introduir el tema, abans de posar la tasca del Kahoot, ensenyar una foto d’un paisatge humanitzat i que hagin d’observar els elements i explicar una mica el que veuen i els inconvenients que es plantegen. Quan hem acabat de dissenyar les activitats d'idees prèvies, hem realitzat la primera part de la graella de programació sobre la primera sessió de la unitat didàctica en la qual hi hem posat les dues activitats que vam preparar.
05/12/2020
Aquest dia vam elaborar les activitats d’Habilitats geogràfiques. Aquesta activitat la vam pensar totes les membres del grup juntes perquè ens és més fàcil extreure una idea. Vam pensar en fer una excursió pel Pla dels Socs ja que és un bon paisatge per poder extreure bastanta matèria i així motivar als alumnes. Pels que no ho conegueu, és un espai habilitat com a zona d’oci i esbarjo situat a Salt, travessat pel Ter (riu que passa per Girona). Hem pensat que per fer aquesta activitat podriem aprofitar i fer alguna sortida ja que als alumnes els hi agrada molt anar d’excursió i posen més ganes fent els exercicis. Ens va semblar molt bona idea el reportatge fotogràfic ja que mentre practicaven l’ús de la càmera aprenien els diferents conceptes del tema.
D’altra banda, aquest mateix dia també vam pensar l’activitat de Ciutadania i Valors. A part de seguir amb el desenvolupament del mateix tema, amb aquest exercici que hem proposat inculquem molts valors als nens i nenes com ara el treball en equip, la cooperació, la confiança en si mateix a l’hora d’exposar davant de tota la classe. A més a més, desenvolupen tan l’expressió oral com l’escrita, la imaginació i l’esperit crític.
Un cop vam acabar de pensar aquesta activitat vam explicar les dues activitats a la graella de programació, la qual vam posar al blog intentant que quedés més visual i esquemàtic. A part d’explicar el desenvolupament de les dues activitats hem explicat també els objectius de cadascuna (competencials i de l’activitat), els continguts que s’hi treballen, els instruments d’avaluació, la temporització, els recursos que necessitarem i els diferents nivells d’assoliment.
09/12/2020
Hem realitzat la coavaluació a un dels dos grups que ens ha tocat. Primer hem mirat en general com estava el blog i després hem entrat a cada apartat i hem anat opinant què ens semblava fins que entre totes, hem pogut arribar a una conclusió. Hem analitzat en detall en primer lloc, els títols, si estaven adequats al tema si estaven ben organitzats, etc. Llavors, hem llegit la introducció valorant si els conceptes estaven ben explicats i plantejats. Un cop fet això, hem valorat el nivell d’originalitat del vídeo de storytelling i si s’adequava als infants de primària. En darrer lloc, hem passat a les activitats prèvies, les quals ens han semblat molt adequades i motivadores pels alumnes.
Aquesta coavaluació que hem de fer a altres companys creiem que és molt útil per diferents aspectes. En primer lloc, aquest procés ens permet agafar idees i tenir alguns referents en els quals ens podem inspirar en alguna part si no tenim del tot clar com ho podem fer. També practiquem la part d’avaluar i valorar objectivament diferents aspectes de la feina, la qual cosa trobem molt interessant.
23/12/2020
Aquest dia hem fet la coavaluació de les activitats d’habilitats geogràfiques i de ciutadania i valors dels grups 13 i 14 que són els grups que ens toca avaluar a nosaltres. En quant a l'activitat d'Habilitats Geogràfiques, hem avaluat si fomenta el treball cooperatiu i la cohesió de grup, si incentiva l'interès de l'alumnat pel tema tractat, si s'adequa al nivell de l'alumnat i si les activitats estan ben dissenyades, entre d'altres.
I en quant a l'activitat de Ciutadania i Valors, hem avaluat si permet fomentar el pensament crític i reflexiu dels alumnes, si anima als nens i nenes a participar, si és adequada al nivell de l'alumnat i si utilitza estratègies didàctiques innovadores que permeten motivar als alumnes a aprendre la temàtica presentada, entre d'altres.
Coavaluació grups
Correció coavaluacions
GRUP 10
1. TÍTOL DEL BLOG
El títol del blog “En busca del rostre de l’ésser humà” és molt original i et desperta l’interès, sobretot el dels més petits. A més a més, la presentació és correcte, ja que hi ha el nom del professorat, de les creadores del blog, l’anagrama de la facultat i el nom de l’assignatura.
A més a més, podem trobar tots els apartats corresponents: el llistat de blogs dels companys, un qüestionari per redactar les opinions i l’avalació del blog, com també les activitats on es treballa el tema triat.
Creiem que han tingut una iniciativa molt atractiva per presentar les components del grup mitjançant un vídeo on s’esmenten curiositats i aficions, explicades per cadascuna d’elles.
2. INTRODUCCIÓ
Els continguts estan plantejats de manera clara i entenedora amb paraules pròpies. Tots els apartats estan correctament elaborats i es desenvolupen les idees de manera coherent en tots els apartats del blog. Tanmateix l’apartat de teoria no està desenvolupat, faltaria explicar les idees esmentades en aquest punt i indicar a quin curs o cicle va dirigida la proposta didàctica.
També, podem veure com al llarg de la proposta es desenvolupen els ODS 13,14 i 15, tal com han fet esment en la introducció del blog, establint una relació amb el tema i els ODS escollits. A més a més, els arguments defensats són adequats i racionals.
3. VÍDEO DEL STORYTELLING
Pel que fa al storytelling, és molt original i entenedor, adreçat per un públic infantil, atès que l’explicació és senzilla, amb un nivell informatiu baix i relacionada amb els ODS més adequats pel tema, on es promou la importància del desenvolupament sostenible. Utilitzen el recurs del conte per explicar el tema escollit, una molt bona opció, ja que captiva l’atenció de l’oient. Ens ha agradat molt aquesta proposta ja que considerem que pot arribar millor als infants.
4. ACTIVITATS D’IDEES PRÈVIES
Creiem que amb l’activitat d’idees prèvies es pot avaluar el coneixement sobre els temes a tractar, ja que es fan un seguit de preguntes sobre una imatge i, a més a més, també es pot realitzar un kahoot de forma interactiva. No obstant això, trobem que l’activitat no està enfocada a què l’alumnat connecti el tema d’aprenentatge amb els seus interessos, ja que no hi ha una part oberta de cerca o de reflexió, sinó que tots els apartats de l’activitat estan estructurats amb exercicis tancats. D’aquesta manera, l’alumne no pot decidir què vol saber sobre la temàtica a treballar.
Considerem que l’edat a la que s’adequa l’storytelling i l’activitat, no són les mateixes. No tenim un cicle o un curs de referència esmentat per les pròpies creadores del blog, però veiem que el vídeo està orientat a edats de cicle inicial, mentre que l’activitat d’idees prèvies la veiem orientada cap a cicle superior.
Pel que fa la redacció i les faltes d'ortografia, gramàtica i puntuació, hauria d’haver una revisió i modificació d’alguns punts. Creiem que podria estar el text redactat de forma més acurada en diversos apartats del blog.
5. ACTIVITAT D’HABILITATS GEOGRÀFIQUES
-
Les activitats estan ben plantejades però no fomenten el treball cooperatiu.
-
Les dues activitats plantejades permeten incentivar l'interès del tema tractat, ja que, es basen en un aprenentatge actiu per descobriment. Així mateix el fet que hagin de realitzar fotografies i cercar diversos llocs mitjançant la brúixola, fomenta molt la motivació dels infants.
-
Les diverses activitats es basen a treballar habilitats geogràfiques. A la primera, analitzen un paisatge i a la segona a partir d'un mapa i la brúixola han d'orientar-se geogràficament.
-
Les dues activitats plantejades es basen en un aprenentatge actiu a partir d’experiències vivencials. El fet que hagin d’investigar i descobrir el paisatge promou la motivació i la implicació de l’alumnat en aquest àmbit.
-
Les activitats estan ben programades i dissenyades, així mateix presenten un format senzill i pràctic perquè utilitzi l’alumnat.
-
Encara que no estigui especificat a quin nivell va dirigida l’activitat, creiem que s’adequa a Cicle Superior, ja que han d’orientar-se en un espai. No obstant això, l’activitat de fotografia la pudiren dur a terme alumnes de Cicle Mitjà.
-
Les activitats no presenten faltes d’ortografia.
6. ACTIVITAT CIUTADANIA I VALORS
-
Considerem que la primera part de l’activitat no fomenta el pensament crític dels infants. Tanmateix, la segona part, la reflexió en grup és una opció molt encertada per promoure la reflexió dels infants sobre aquest àmbit.
-
Aquesta activitat no utilitza estratègies innovadores per motivar a l’alumnat, ja que han d’imprimir i enganxar les fotografies fetes anteriorment en l’excursió. No obstant això, creiem que és bona opció que comentin i reflexionin sobre què podrien fer per reduir la contaminació.
-
La segona activitat fomenta la participació de l’alumnat a partir d’una reflexió grupal sobre la contaminació.
-
Considerem que és una activitat molt senzilla que no promou gaire els interessos dels infants, ja que primerament només han d’enganxar una sèrie de fotografies. No obstant això, la reflexió en grup pot ser molt enriquidora perquè permet als infants opinar i debatre.
-
Pel que fa a al format de les activitats, considerem que no han emprat un recurs innovador, sinó que han emprat una fitxa, recurs que tenen a l’escola i és fàcil d'aconseguir. Així doncs, creiem que el format no és atractiu per l’alumnat, ja que tampoc presenta elements vistosos.
-
No s’especifica el nivell al qual va dirigit l'alumnat.
-
Les activitats no presenten faltes d’ortografia.
GRUP 11
Bon dia, noies! A continuació us deixem els comentaris després d’haver mirat el vostre blog. Abans, però, ens agradaria felicitar-vos per la feina que heu fet perquè sabem que ha estat molta i us ha quedat un resultat molt bo!
1. TÍTOL I PRESENTACIÓ
El títol del blog és una mica ambigu i no deixa clar el tema tractat. Conté informació sobre els autors, l’assignatura i la facultat. El blog té tots els elements requerits: les pestanyes de les activitats, la llista de blogs dels companys i el diari del blog amb la possibilitat de publicar comentaris per avaluar. En l’apartat de presentació els membres del grup es presenten tot indicant els seus interessos i aportacions.
2. INTRODUCCIÓ
Es fa una introducció del tema en relació amb els ODS que treballen. No s’explica de manera extensa però queda ben entès. El que hem trobat a faltar és el cicle amb el qual es treballaria aquesta proposta, ja que no queda clar però entenem que és cicle mitjà.
3. VÍDEO DEL STORYTELLING
El vídeo és original i expliquen un conte per captar l’atenció dels alumnes i utilitzen un to de veu i una música adequada al conte. No expliquen de manera explícita els ODS en relació amb el tema, però sí que es donen a entendre i a més, al final de tot, els exposen.
4. ACTIVITAT D’IDEES PRÈVIES
La proposta d’activitats prèvies hem trobat que potser faria una falta introducció del tema abans de començar amb el Kahoot. A més, no ens ha quedat clar a qui nivell s’adrecen les activitats i, per tant, no sabem si és adequat o potser és massa complicat per a alumnes de cicle mitjà saber què és un paisatge humanitzat o natural sense una introducció. En relació amb la motivació dels alumnes, el Kahoot sempre és una bona opció que captar la seva atenció i això segur que funcionarà molt bé!
5. ACTIVITAT D’HABILITATS GEOGRÀFIQUES
En relació amb la proposta d’habilitats geogràfiques, creiem que potser els alumnes haurien de treballar més saber situar-se en l’espai o localitzar elements del paisatges específics. L’activitat està molt bé per conèixer l’entorn però hem trobat a faltar alguna activitat de localització. Està molt bé però fer una sortida de camp amb els alumnes perquè segur que els encantarà!
6. ACTIVITAT DE CIUTADANIA I VALORS
Pel que fa a aquesta proposta, creiem que potser aquesta primera part on enganxen les fotografies que han fet es podria fer al final de la proposta d’habilitats geogràfiques, ja que creiem que hi té més relació. No obstant això, està bé acabar la proposta amb una reflexió en grup sobre el que s’ha observat durant aquestes sessions i extreure les conclusions del que s’ha après.
Tot i que el grup 11 creu que el títol és ambigu i que no és molt concret respecte el tema que hem decidit tractar, pensem que és original i no ens desagrada. Sí que és veritat que potser s’agrairia una petita interpretació del títol, ja que tothom té diferents punts de vista i es pot entendre de diverses maneres. En definitiva, nosaltres l’hem interpretat de la següent manera. El nostre tema gira entorn els paisatges naturals i els paisatges humanitzats, per això el títol “A la recerca del rastre de l'ésser humà” deixa entreveure que l’home va deixant les seves petjades, construint ciutats amb edificis alts, carreteres i infraestructures de tota mena a dins dels paisatges naturals del voltant del món. Respecte a la resta d’elements de la presentació els dos grups ens han avaluat positivament.
Pel que fa, la introducció, el grup 11 encara que l’han trobat poc extensa troben que queda coherent i que s'entén bé. A més a més, també ens van comentar tant el grup 11 com el 10 que no van veure el cicle al qual anava dirigit el blog, la qual cosa vam corregir i ara sí que està especificat.
Quant al storytelling, ambdós grups els hi ha semblat molt interessant i adequat, ja que se’ns va ocórrer fer-ho a través d’un conte que ens vam inventar, una estratègia que capta més l’atenció dels infants. A banda, d’això un grup va comentar que la proposta és una mica infantil per a cicle mitjà, tanmateix creiem que és adequada perquè aquest recurs els servirà per entere el tema molt millor.
En relació amb l’activitat d’idees prèvies el grup 11 creu que seria més adequat introduir el tema abans de fer el Kahoot. Estem d’acord amb la seva opinió, ja que és possible que els alumnes no se’n recordin del tema i sigui necessari refrescar-los la memòria. A més a més, el grup 10 ens ha remarcat que l’activitat no connecta el tema amb els interessos o coneixements dels alumnes, fet que trobem que podríem millorar. D’altra banda, els dos grups se senten confoses respecte del nivell el qual es dirigeix el blog, fet que també intentarem millorar, perquè hi hagi més concordança entre el nivell de les activitats.
Quant a l'activitat d’habilitats geogràfiques, un dels grups ens va esmentar que l’activitat estava molt bé, però faltava alguna que es centrés més en la localització. Per aquest motiu, vam decidir allargar l'activitat i canviar-la una mica, de manera que es promogués més l’activitat de localització.
L’altre grup ens comenta que la nostra proposta no fomenta el treball cooperatiu, però precisament són activitats que es duen a terme en grup o en equip i s’han d’ajudar els uns als altres per assolir l’objectiu de l’activitat. Per tant, creiem que sí que el fomenten, a més de motivar i implicar l’alumnat.
Fent referència a l’activitat de ciutadania i valors, un dels comentaris sobre aquesta activitat va ser que la part d’enganxar les fotografies la podríem haver posat al final de l’activitat d’habilitats geogràfiques, trobem que era massa feina i que no hi hauria temps suficient per acabar-ho tot. 1A més a més, van comentar que la primera part no fomentava el pensament crític, però creiem que per analitzar cada foto i decidir a on l’han d’enganxar han d’estar tots d’acords i fer-ho de manera racional. Encara que no els hi ha semblat gaire innovadora la idea d’enganxar les fotografies, pensem que significatiu enganxar les fotos en un mural que veurà tota l’escola, ja que són els alumnes que pengen les fotografies que ells mateixos han fet durant la sortida escolar anterior. A més a més, a banda de sentir-se més integrats a l’aula també fomenta la companyonia, el respecte i altres valors importants. Aquest mateix grup, recalca que la proposta pensada per a ciutadania i valors no és prou innovadora, no obstant això, no ens han demanat que la proposta sigui innovadora, sinó que ha de motivar i aconseguir que l’alumnat reflexioni entorn el tema tractat i pensem que ho hem assolit encara que sigui una activitat més habitual.
Per últim, vam revisar totes les faltes d’ortografia que se’ns havien passat per alt.